Saturday, November 3, 2012

Kek lapis kukus hawflakes

Hari ni dapur chef kunang ada cerita..hehe..pagi tadi lepas buat nasi minyak untuk breakfast, tekak chef kunang ni terasa nk makan benda manis.mmg dah plan nk buat kek..Cheesecake..dah si beli cream cheese dah..tapi ada jugalah barang x cukup.frust betul.
  
So teringat masa raya haji ari tu..cousin aku buat kek lapis kukus..so i carik resipi dan edit resipi ya dah cousin aku pakai pasal dapat sikit acuan tak sepadanan ngan butter..

Bahan bahannya

5 biji TELUR
250 BUTTER
2 cawan cawan biskut CREAM CRAKERS (kisar halus) 
suku tin susu pekat
1/2 cawan gula castor
1/2 susu cair 
1 tsp esen vanila
1 tsp baking powder
Haw flakes ( gambir )/alah masa kecik-kecik dulu i panggil duit-duit (masam manis rasanya)
Pewarna ikut kegemaran anda ( i guna hijau,pink,oren)

Cara-caranya

1.Didih kan air dulu, tutup pengukus dengan aluminium  tau masa ngukus tu.
2. Putar guls + butter sampai kembang
3. Pastu masuk telur putar lagi sampai sebati
4. Letak baking powder,esen vanila, susu pekat + susu cair then putar lagi.
5. Lastly masukkan biskut Cream Crakers yang telah dikisar tadi.

6. Bahagikan pada 4 warna (pink,hijau,oren,warna asal)

7. Amik warna asal,ratakan dlm loyang.kukus 7 min. Bila masak tekan sikit.lapis hawflakes.Ratakan pula warna lain. seterunya..sampai habis. 6.


Resipi ini i google tak igt lak blog mana tp edit letak susu cair so kurang la manis dan dapat banyak adunannya

Inilah hasil nya pertama kali buat pertama kali cobaanya



alhamdulillah inilah hasilnya....
















  

1 comment:

  1. wow!! cantiknya kunang.ok sgt2 la tu first time buat kan.kemas..boleh buat jual dah ni.huhu...

    ReplyDelete

 

Awin's Site Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei

-- HakMiLik AzWina AriFin --